Hírek

Dr. Zalányi Viktória Eszter újonnan kinevezett főtitkárként támogatja a Magyar Corvin-lánc Testület tevékenységét

A Magyar Corvin-lánc Testület dr. Zalányi Viktória Esztert választotta új főtitkárnak, aki 2024. május 6-tól tölti be a tisztséget. A Magyar Corvin-lánc Testület főtitkára a Testület határozatai és Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter elnök iránymutatásai alapján működteti és vezeti a titkársági szervezetet, támogatva a Testület törvényben előírt kötelezettségeinek teljesítését. A főtitkári kinevezés határozott időtartamra, öt évre szól.

A jogász és közszolgálati menedzser végzettségű dr. Zalányi Viktória Eszter pályáját 2010-ben kezdte a központi közigazgatásban, ahol tíz évig dolgozott különböző területeken és beosztásokban, ezt követően 2020-tól az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Titkárságának főtitkári tisztét töltötte be. 2024-ben a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat Központjának működtetési vezérigazgató-helyettesévé nevezték ki. Munkája elismeréseként 2017-ben a Honvédelemért kitüntető cím III. fokozatát kapta, 2024-ben pedig a Magyar Érdemrend lovagkereszt kitüntetésben részesült.

A Magyar Corvin-lánc Testület, a Magyar Corvin-láncról és a Magyar Corvin-lánc Testületről szóló 2023. évi XLIX. törvényben foglaltak szerint munkálkodik a tudományok és a művészetek, a magyar nemzeti oktatás és művelődés fellendítésén, valamint őrködik a Corvin-lánc tekintélye felett. A Köztársasági Elnök, a Miniszterelnök vagy az Országgyűlés Elnökének felkérésére véleményt nyilvánít, közérdekű javaslatot tesz, és nyilvános állásfoglalást tehet közzé a fenti témákat érintő, vagy egyéb állami döntések tervezetével kapcsolatban.

A Magyar Corvin-lánc Testület főtitkári tisztét korábban Dr. Klinghammer István akadémikus, a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője töltötte be egyszemélyben, aki továbbra is vezetője a Corvin-lánc Irodának.

 

2024. május 16.

Meghívó

A Magyar Corvin-lánc Testület

tisztelettel meghívja a kedves érdeklődőket

2024. május 16-án, csütörtökön 18:00 órátólLigetparti esték című programsorozatában megrendezésre kerülő

Trio Mikrokosmos kamarakoncertjére

Fóris Zsófia (hegedű)
Forgó Boglárka (cselló)
Lescsinszky Áron (zongora)

MŰSOR:

  • J. Haydn: No. 39 G-dúr "Gypsy" trió, Hob.XV/25 – 3. tétel
  • J. Brahms: No. 2 C-dúr trió op. 87 – 2. tétel
  • A. Dvořák: No. 4 e-moll "Dumky" trió op. 90 - 4.-5.-6. tétel
  • F. Schubert: No. 2 Esz-dúr trió D. 929 - 2. tétel
  • J. Haydn: No. 45 Esz-dúr trió Hob. XV/29 - 3. tétel

Helyszín: Roheim-villa, 1146 Budapest, Hermina út 45., érkezés 17:45 órától

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. http://www.corvinlanc.hu/jelentkezes

Az előadás után szeretettel várjuk Vendégeinket egy rövid, vezetett látogatásra a Roheim-villa épületében.

2024. április 26.

Piros Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja,

a "Ligetpari esték" programsorozatunkban,

"Abigél titkai,Töredékek Szabó Magda (1917-2007) életművéből" címmel

tartott előadást a Roheim-villában.

2024. április 18.

Építőipari Nívódíj

A Roheim-villa épülete műemlék helyreállítási és rekonstrukció kategóriában elnyerte a 2023. évi Építőipari Nívódíjat. A díjról szóló emléktábla felavatására 2024. április 18-án, ünnepélyes keretek között került sor az épület aulájában. A jelenlévőket Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Corvin-lánc Testület elnöke köszöntötte, beszédet mondott Dr. Klinghammer István a Magyar Corvin-lánc Iroda vezetője, Tolnay Tibor az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Bíráló Bizottság elnöke, Béres Lajos a LAKI Épületszobrász Zrt. vezérigazgató-helyettese, valamint Bálint Péter az Építőipari Mesterdíj Alapítvány Bíráló Bizottság elnökhelyettese, aki átadta a kitüntető okleveleket. Jelen voltak a tervezők, a generálkivitelező konzorcium tagjai, alvállalkozóik és a lebonyolítók képviselői, valamint a meghívott vendégek.

2024. március 26.

„Pro scientia – litteris – et artibus”

A Magyar Corvin-lánc Testület Tagjai zártkörű, informális ülést tartottak 2024. március 26-án a Magyar Tudományos Akadémia Klubjában, ahol tárgyaltak a Testület törvényből adódó feladatairól, illetve azok megvalósítási részleteiről. A fotón a résztvevő Testületi Tagok, a Magyar Corvin-lánc kitüntetettjei, középen Marton Éva alelnök, Vizi E. Szilveszter elnök (j) és Melocco Miklós (b), mögöttük (b-j) Martonyi János, Lovász László, Huszti Péter, Maróth Miklós és Sótonyi Péter.

A Magyar Corvin-lánc Testület Tagjai szeretettel gratulálnak Prof. Dr. Martonyi Jánosnak, Magyarország korábbi külügyminiszterének a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetéshez, amelyet Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök adott át a 80. születésnapját ünneplő Professor emeritusnak, a Sándor-palotában rendezett ünnepi fogadás keretében, 2024. április 5-én.

(Fotók: MCLT és Sándor-palota)

 

2024. március 20.

2024. március 20-án ismét megnyitotta kapuit a Roheim-villa.
A látogatók tárlatvezetéssel tekinthették meg a századfordulón épült és napjainkra újjászületett villát.

 

 

2024. március 12.

„Európai Örökség – Keresztény Gyökerek”

A Magyar Corvin-lánc Testület időről-időre megnyitja a Roheim-villa kapuit, olyan jeles programokat kínálva, mint a Dr. Maróth Miklós professzor, a Magyar Corvin-lánc kitüntetettje által összeállított „Európai Örökség – Keresztény Gyökerek” című konferencia. A Professzor meghívott vendégelőadói, hazai és nemzetközi szinten is a témák legelismertebb képviselői voltak. 

Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter a Magyar Corvin-lánc Testület elnöke érdeklődést keltő megnyitó beszédében hangsúlyozta, a Testület Tagjai a kitüntetés jelmondata szerint „Pro scientia, litteris et artibus” a tudomány, irodalom és művészetek ápolása és terjesztése érdekében látják el köztestületi feladataikat. Maróth professzor köszöntő beszéde, nemcsak a szellemi eligazodásban segített a kiválasztott témákat tekintve, hanem felemelő volt a lélek számára is.

A kitüntettek közül jelen volt Marton Éva világhírű operaénekes, a Magyar Corvin-lánc Testület alelnöke, akinek emlékezetes Wagner szerepeire külön utalás történt az előadások során, a történelmi hősnők említése kapcsán. Jelen volt Prof. Dr. Sótonyi Péter akadémikus, aki szintén kitüntetett és a Testület Tagja. Az előadók az elhangzott előadások sorrendjében:

Adorjáni Zsolt: „Hazugságot nem ismerő üllőn kovácsold nyelvedet!” Az uralkodóval való költői beszéd hagyománya az antikvitásban és azon túl.

Szovák Kornél: „Kezdetben azáltal növekedett a római birodalom …” A Róma-eszme a középkori nyugati és hazai hagyományban.

Takács Imre: A gótika megérkezése Magyarországra.

Tusor Péter: Antiquitás és modernitás között. A pápaság a kora újkorban.

Az eseményt megtisztelték jelenlétükkel történészek, a tudomány, művészet és művészettörténet, a diplomácia, partnerszervezetek, valamint a hazai és nemzetközi média képviselői, akiknek ezúton is köszönjük jelenlétüket.

„Európai örökség – keresztény gyökerek” című rendezvény programja (PDF)

Kapcsolódó sajtómegjelenés:

https://hungarytoday.hu/european-heritage-christian-roots-budapest-conference/

 

2024. február 22-23.

A budapesti ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium diákjai a Tisza István és a dualizmus kora témájú rendhagyó történelem órán vettek részt több csoportban.

 

2024. január 29.

A gödöllői Török Ignác Gimnázium diákjai a Tisza István és a dualizmus kora témájú rendhagyó történelem órán vettek részt két csoportban.

 

2024. január 22-én a Roheim-villa bemutatása a "Magyar Kultúra Napja" alkalmából

A budapesti Herminamező szecessziós épülete, az 1900-ban épült Roheim-villa 2023-ra megújult.
A dualizmus-kori Budapest egyik különleges alkotása rekonstrukcióját követően építőipari Nivó-díjban részesült.
Az épület a Magyar Corvin-lánc Testületnek ad otthont, mely a magyar kultúra napja alkalmából megnyitotta kapuit az érdeklődő látogatók előtt.

 

2023. december 20.

A Testület székháza, a Roheim-villa rekonstrukciója 2023-ban építőipari Nivó-díjban részesült.

2023. december 15.

A Magyar Corvin-lánc Testület ünnepi közgyűlést tartott székhelyén, a Roheim-villában.

 

2023. november 15.

A Magyar Corvin-lánc Testület harmadik klubestjét rendezte a felújított Roheim-villában.

Matronyi János báró zalánkeméni Wlassics Gyuláról, a Magyar Corvin-lánc Testület első elnökéről emlékezett meg előadásában.

A rendezvényhez kapcsolódó cikkek:

https://orszagut.com/tudomany/egy-elfelejtett-szabadelvu-uzenete-martony...

https://friendsofhungary.hu/Media/Default/Asztal/MOBA_magazin-e_2023_tel...

 

2023. november 9 és 16.

A Budapesti Piarista Gimnázium diákjai vettek részt a Tisza István és a dualizmus kora témájú rendhagyó történelem órán.

 

2023. november 6.

A Magyar Corvin-lánc Testület közgyűlést tartott székhelyén, a Roheim-villában


2023. október 26.

Tisza István halálának 105. évfordulója alkalmából konferencia emlékezett a tragikus sorsú miniszterelnökre meggyilkolásának helyszínén, a Roheim-villában, a Testület székházában.

A konferencián:

Dr. Anka László, a VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár munkatársa: Tisza István lelki vívódásai 1914 júliusában és 1918 októberében a világháborúval kapcsolatban,

Dr. Köő Artúr, a Magyarságkutató Intézet segédmunkatársa: Küzdelem Erdélyért a népiskolákban. Tisza István és a román nemzetiségi képviselők közötti tárgyalások,

Dr. Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium államtitkára: Tisza István külpolitikai nézetei,

Dr. Szakály Sándor professzor, a VERITAS Történetkutató Intézet és levéltár főigazgatója, a Károli Gáspár Egyetem kutató professzora: Politikus vagy államférfi? Tisza István megítéléséről,

Dr. Nánay Mihály, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa: Tisza István és a Habsburgok címmel tartottak értékes előadást.

A konferencia keretében a Magyar Corvin-lánc Testület elnökhelyettese, Marton Éva, Szent István Renddel kitüntetett művésznő koszorúzta meg a villa falán Tisza István emléktábláját, és elhelyezte tisztelgő koszorúját a Szeretjük Zuglót Egyesület képviselete is. A koszorúzáson Mihályfi-Tóth Alex, az Országgyűlési Múzeum munkatársa felolvasta Tisza Istvánnak, a Nemzeti Munkapárt díszebédjén, 1913. június 19-én mondott pohárköszöntőjét, amely az államférfi ars poeticájának tekinthető.

 

2023. október 19.

Magyar Amerikai Koalíció díját vette át Prof. Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Corvin-lánc Testület elnöke. A kitüntetést a tudományos területen elért sikereiért és a magyar-amerikai diaszpórával való kapcsolatok előmozdításáért folytatott munkájáért ítélték neki.
E rangos kitüntetést 2016-ban Dr. Martonyi János volt külügyminiszter, a Corvin-lánc Testület tagja is megkapta.

A rendezvényhez kapcsolódó cikkek:

Prof. E. Sylvester Vizi Recipient of 2023 Hungarian American Coalition Award (hungarytoday.hu)

Gálavacsora az Amerikai Magyar Koalícióban – Eseménybeszámoló és beszélgetés a díjazottakkal - Bocskai Rádió (bocskairadio.org)

Gálavacsora az Amerikai Magyar Koalícióban – Eseménybeszámoló és beszélgetés a díjazottakkal - YouTube

Magyar Kulturális Központ New York | Dr. E. Sylvester Vizi és a Bostoni Bartók Béla Magyar Iskola tiszteletére rendezték meg a 18. Hungarian American Coalition díjátadó gálaeseményét (culture.hu)

Az eddigi díjazottak (pdf)

 

2023. október 11.

"Ligetparti varázslat - A Roheim-villa feltámadása"

A könyv bemutatójára 2023. október 11-én került sor a Testület székházában, a Roheim-villában.

A 151 oldalas, 152 képpel illusztrált művet a szerző, Buza Péter jeles Budapest-történész élvezetes családtörténeti és építéstörténeti beszélgetés keretében mutatta be. Az érdeklődő közönség - a negyedik generációs családtag, Imi Roheim jelenlétében - megismerte az építtető Roheim-család sorsát, a pazar villa építésének, pusztulásának, majd felújításának történetét.

A könyv online elérhető a honlapunkon: lapozható, nagyítható, szócikkre is kereshető változatban.

 

 

2023. szeptember 22.

"A középkori Magyarország településeinek atlasza"

Az atlasz bemutatójára 2023. szeptember 22-én került sor a Testület székházában, a Roheim-villában.

A Corvin-lánc Testület kiadásában készült művet Faragó Imre, a térképmű főszerkesztője mutatta be.

Az atlasz a középkori Magyar Királyság területén valaha létezett településeket mutatja be a honfoglalástól a mohácsi vészig. Az atlasz 1:200 000-es méretarányú 64 szelvényén 24047 település jellegű objektum szerepel. Ezekből 22667 falu, mezőváros vagy város, 974 vár vagy várkastély, 406 kolostor.

A középkorban létezett, de az idők során elpusztult települések forrásai az egykori feljegyzések, okiratok, adóösszeírások, illetve a modern kor régészeti kutatási, illetve Györffy Györgynek az Árpád-kort feldolgozó, bemutató sorozata és Csánki Dezső munkája, aki a Hunyadiak korának dokumentumait dolgozta fel.

A középkori Magyarország településeinek atlasza - online elérhető, lapozható, kereshető tartalom. A vektoros térképek mérete miatt, esetenként lelassulhat egyes oldalak betöltése, kérjük várjon pár másodpercet, és amíg "pörög" a homokóra, ne kattintson új oldalra!

Az Atlasz településneveihez az online keresőfelület ide kattintva érhető el.

 

2023. június 16.

A Magyar Corvin-lánc Testület klubestjén Marton Éva világhírű énekes, a Testület alelnöke, Szent István renddel kitüntetett, Kossuth-díjas művész volt a meghívott előadó.

Az estén a művésznő nagyívű életpályájára kapott a közönség rátekintést. Batta András professzor úr, a Zeneakadémia emeritus rektora volt Marton Éva beszélgető partnere, és a Művésznő parádés szerepeiből kaptunk vetített részleteket.

Marton Éva oktatói munkásságát két tanítványának  – Megyimórecz Ildikó és Szeleczki Artúr  – fellépése illusztrálta.

Kapcsolódó anyagok a Friends of Hungary, Hungary Today és az Ungarn Heute oldalain:

https://friendsofhungary.hu/magazinok/nyari-szam-2023
https://hungarytoday.hu/there-is-always-someone-worth-singing-for-birthday-talk-with-eva-marton/
https://ungarnheute.hu/news/es-gibt-immer-jemanden-fuer-den-es-sich-zu-singen-lohnt-geburtstagsgespraech-mit-eva-marton-93969/

2023. június 6.

„A földrajztudós Teleki Pál” címmel műhelybeszélgetésre került sor a Roheim-villában.

A rendezvényen Jeney János, a Magyarságkutató Intézet munkatársa Teleki Pál munkásságának amerikai vonatkozásait ismertette, és a Kárpát-medencéről megjelent korabeli etnikai térképeket elemezte.

Dr. Gercsák Gábor ny. egyetemi docens (ELTE) pedig Teleki Pálnak a Népszövetség Moszul bizottságában (1924-1925) végzett tevékenységét mutatta be.

2023. május 5.

"A Magyar Corvin-lánc Története" -

"Pro scientia, litteris et artibus" - a tudományért, irodalomért és művészetért - idézte beszédében Prof. Vizi E. Szilveszter, a Testület elnöke a kitüntetés jelmondatát.

Az ünnepélyes könyvbemutatóra 2023. május 5-én került sor a Testület székházában, a Roheim-villában.

A Corvin-lánc történetét Gyuricza Péter újságíró egyetemi docens kutatta fel és írta meg. A történelmi összefüggéseket a kötet lektora Ujvári Gábor történész, levéltáros világította meg.

Klinghammer István akadémikus, a Testület főtitkára úgy fogalmazott, "...mindig a múltból jön a fény, ami megvilágítja a jövőt. A megjelent kötet is egy lehetőség, hogy jobban lássuk a múltat, a Corvin-lánc birtokosait, akiket feladataik egybekapcsolnak az előttük álló jövő és az utánuk következő nemzedékekkel."

A bemutatóról további információk a sajtóban megjelent hírekből:

 

2023. április 28.

A Magyar Corvin-lánc Testület első klubestjét rendezte a felújított Roheim-villában.
Huszti Péter Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Művésze, a Testület tagja volt az előadó.
Shakespeare darabjaiban játszott szerepeiről, a szerző művészetéről osztotta meg gondolatait.
 

 

2023. április 26.

Látogatást tettek a Roheim-villában az épületben egykor lakók, tanulók és dolgozók képviselői.

„1949 májusában költözik be a villába az Állami Ipari Kiképző Otthon, s vele „társbérletben” a Nyomorék Gyermekek Állami Gyógypedagógiai Foglalkoztató Intézete, de hat esztendőn át nem találkozik a nyilvánosság egyetlen adattal sem arra vonatkozóan, hogy kik és mire használják -  ÁVH-kémközpont volt ez az „otthon”. A két intézmény az épületben átkeresztelt néven, 1957-től Állami Szociális Intézet néven 2001-ig, az épület kiürítéséig működik. Mozgássérültek tizennégytől harminc éves korig tanultak és laktak az épületben.”

 

2023. április 4.

A Sándor-palotában Novák Katalin köztársasági elnök asszony és Orbán Viktor miniszterelnök úr ebéden látta vendégül a Magyar Corvin-lánc Testület tagjait. "A Magyar Corvin-lánc Testület kiválóságai a nemzeti oktatás és művelődés fellendítésén gondolkodnak és dolgoznak."

 

2023. március 30.

A Roheim-villába látogatott a Shaanxi Tartomány Kulturális Örökségek Hivatalának igazgatója, Luo Wenli úr által vezetett delegáció, valamint a Rippl-Rónai Múzeum, a Göcseji Múzeum és a MODEM igazgatója.

A látogatás célja a kulturális kapcsolatok megerősítése, valamint a jövőbeli kulturális és akadémiai együttműködés megalapozása volt.

2023. március 21.

Megjelent Buza Péter „Ligetparti varázslat. a Roheim-villa feltámadása” című albuma a Magyar Corvin-lánc testület kiadásában. A 151 oldal terjedelmű, sok képpel illusztrált album bemutatja a villa építésének egykori, és napjaink felújításának jelenkori történetét, és az építtető Roheim család sorsát.

2023. március 15.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából Maróth Miklós professzor úr a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetésben részesült több mint fél évszázados, nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő kutatói pályafutása, valamint a tudományos közéletben betöltött szerepe elismeréseként.

2023. március 13.

Az MTA Könyvtárában mutatta be Ézsiás Erzsébet "A tudás kincsesbányája" címmel Sótonyi Péter professzor úr életpályájáról írt kötetét a Lexica Kiadó.

2023. február 6-án a Magyar Corvin-lánc Testület tisztújító közgyűlést tartott székhelyén, a Roheim-villában.

A Testület újabb öt évre megválasztotta Vizi E. Szilveszter akadémikust elnöknek, Marton Éva akadémikust elnökhelyettesnek, Klinghammer István akadémikust főtitkárnak.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a 2023. évi programtervet.

2022. december 19. A Roheim-villa felújítását végző Laki Zrt. és Possibuild Kft., valamint a tervező Mányi Stúdió vezetőivel a Magyar Corvin-lánc Testület tagjai megtekintették az átadás előtt álló székházat.

A Corvin-lánc Testület tagjai megköszönték a jelenlévő munkatársaknak azt a fantasztikus munkát, amelynek eredményeképpen Klinghammer István főtitkár úr vezetésével az épület tervezésében, az építkezésben, a közbeszerzésben, pénzügyi rendszerében részt vettek. Különös köszönet illeti a kormányzatot az anyagi segítségért.

A mai testületi ülésen egyhangú döntés született, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr jelenlétében felavatják a testület székházát.

Jelenits István piarista szerzetest 90. születésnapja alkalmából a testület nevében köszöntötték.

Marton Éva alelnök asszony és Huszti Péter testületi tag javaslatára a Testület tagjai egy-egy alkalommal munkásságukat, közéleti tevékenységét bemutatva találkozót szerveznek a Roheim-villában.